Stirile tot mai dese despre incercarile(manevrele) Microsoft de a prelua Yahoo ma fac sa filozofez pe marginea internetului.
In antichitate Republica Romana a aparut ca cea mai avansata forma de organizare a unei colectivitati si in acelasi timp cea mai de succes. Ceva inovator pentru acea vreme, cu multe elemente care se pastreaza si in organizarea statelor democratice de astazi. O schimbare care a afectat majoritatea oamenilor din partea aceasta (occidentala) a lumii de atunci.

Cam acelasi impact il are si Internetul pentru noi. El nu este in sine o inventie, ci mai mult o forma de organizare, un univers nou.

Cand Roma devenise deja un model cu un succes necontestat, trecut de perioada de copilarie, a aparut o cristalizare foarte ciudata a puterii: triumviratul.
Statul era condus de 3 personalitati/consuli (pe langa senat si celelalte institutii) . Acestia se aflau intr-un echilibru bazat tocmai pe rivalitatile dintre ei.

Asemanarea cu cei 3 giganti care influenteaza internetul nu mi se pare deplasata. Ei sunt si rivali si colaboratori. Desi nu sunt toti de acelasi calibru fiecare are o parte destul de bine stabilita.
Asemanari intre cele 2 sisteme enuntate pot fi gasite multe, dar modelul de putere exercitat din 3 puncte mi se pare cel mai interesant.

Si acum ca avem modelul putem sa extrapolam.

In antichitate primul triumvirat nu a tinut foarte mult. Cel mai tenace dintre cei 3, Cezar, s-a impus pana la urma si a transformat Republica in Imperiu, mutare care l-a dus pana la urma si pe el la pierire. Imperiul a mai durat multi ani si a mai fost condus de un triumvirat celebru. Imperiul a prosperat si a dominat lumea multa vreme, dar spiritul de egalitate si idealurile Republicii Romane au disparut si puterea Romei s-a naruit pana la urma din interior.

Cine dintre cei 3 colosi sa fie oare Cezarul din timpurile noastre. Oare va ramane unul singur si va transforma Internetul in Imperiu? Nu cred in suprematia morala a nici unuia dintre ei; in fiecare zace un tiran.

Probabil pe principiul “genialitatii” Google ar putea sa iasa invingator sau pe principiul “perfidiei/cruzimii” Microsoft.

In orice caz manevrele acestea corporatiste sunt departe de spiritul liber al Internetului.
Sa vedem ce se va intampla pe 3 iulie la sedinta de board a Yahoo, cand se va incerca inlaturarea fondatorilor din fruntea corporatiei. Poate va fi o zi a independentei Internetului.