Archive for September, 2008

Eroare Trafic.ro

Tocmai am intalnit o eroare mai rara

A durat cateva minute. Sper sa fie vreun update sau vreo imbunatatire facuta de cei de la Trafic.
Oricum cred ca e prima data cand o vad si m-am gandit ca este interesanta :) .

ROTLD nu mai apartine de ICI

Din 18 sept ROTLD nu mai tine de ICI (Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică) acum tine de nou infiintata ANI (Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii) – mai in detaliu aici .
Teoretic raman aceeasi oameni si “utilaje” numai ca tin de o alta institutie. Practic vom vedea ce va insemna in viitor.

Nu stiu ce impact va avea asupra noastra, oamenii de net de rand. Stiu numai ca pana acum nu am avut probleme cu partea asta a infrastructurii netului, deci de ce sa schimbi ceva care merge. Si merge si pentru ca au existat oameni pasionati care au depus eforturi fara sa fie nevoie sa aiba coordonare din parte guvernului.

Nici in alte tari internetul (acesta “civil” pe care il folosim si noi) nu a fost o initiativa guvernamentala si nici macar acum nu este controlat de guvern, deci cred ca nu poate aduce ceva bun aceasta schimbare. Mai important e sa nu aduca ceva rau.

Oricum democratia universitara cred ca este mult mai aproape de spiritul internetului decat coordonarea guvernamentala.

Sa vedem ce va mai urma.

P.S. Am aflat despre asta de aici
A mai scris si zoso, dar oricum o reactie destul de slaba deocamdata, si o mutare destul de dubioasa in general
Si pentru cine nu stie ROTLD se ocupa de domeniile “.ro” vezi www.rnc.ro

Site Mondenii

De curand s-a lansat site-ul emisiunii mondenii la care am lucrat la sfarsitul acestei veri impreuna cu Dragos, iar designul a fost facut de colegul Ionut.

E o performanta, avand in vedere ca tot in aceasta perioada am “reusit” sa ma operez si de apendicita si toti membrii echipei au fost cel putin cate o saptamana in concediu.

Cu toate ca nu era o problema atipica am decis sa dezvoltam site-ul de la “zero”.
In afara de un modul pentru NL si ceva pentru lucrul cu imaginile incarcate (amandoua modificate puternic), restul este dezvoltat special.
Am folosit numai un framework solid si cateva tutoriale care sa ne arate ce se poate face cu el.
In plus am adaptat un player popular si gageturi pentru afisare (gen Lightbox).

Nu as fi reusit fara Dragos care s-a ocupat de componentele core.
Desi mi-a mai dovedit ca e un programator bun, acum am si mai mult curaj sa lucrez in echipa pe proiecte cu grad mare de noutate, unde nu stii de la inceput cum trebuie problema.

La fel si partea de design a fost solicitanta; fiecare pagina are alta infatisare. Si multumita lui Ionut am reusit sa trec si de partea asta.

Noul Google Chrome

S-a nascut un browser (are deja cateva saptamani). Pentru ca asta e unul din primele evenimente majore pe care le observ si eu mai la inceput, hai sa folosesc si eu blogul ca pe un adevarat jurnal.

Adica, scriu ce impresie imi face acum si citesc peste un timp sa vad cum gandeam acum.

Prima impresie (inainte chiar sa-l deschid) a fost :”Astia de la Google si-au terminat ideile cu motorul de cautare”. Dupa ce au scos Gmail (de care am fost foarte entuziasmat la inceput, dar m-am plictisit dupa) acum reinventeaza roata cu un browser in care sa-si manifeste ideea lor despre simplu si eficient.

Dupa ce l-am descarcat mi-am dat seama ca sunt intradevar cam reticent la lucruri noi pentru un domeniu atat de inovator in care lucrez.

Chiar daca nu am fost impresionat de viteza si nici de design, am simtit totusi din prima un produs robust si coerent: instalare si setare foarte rapida, optiuni usor de intuit, integrarea motorului de cautare cu bara url-ului si altele… e mai mult decat ok.
Am remarcat si stradania lor de a intari pozitionarea lor de partea “baietilor buni”; nici macar nu pun google ca default page si ai posibilitatea sa setezi si motoare de cautare concurente le optiuni prestabilita.

Ca si designer ma enerveaza felul in care inteleg sa ajute omul (in stil Microsoft) incercuind formularele cand sunt selectate sau cu zona unde se completeaza text extensibila.

Per total cred ca este un pas inainte si sper ca aceasta mutare sa apropie de final “nemuritorul ” IE6. In plus , sper ca noul interpretor Javascript sa aduca intradevar acele progrese spectaculoase pe care le anunta creatorii.

Iti urez mult succes Chrome.