In ultima perioada am devenit tot mai interesat sa intru in proiecte “altruiste” si, in general, de lucruri pe care nu poti sa le exprimi in bani.
Erau planuri mai vechi, dar criza financiara mi-a deschis mai bine ochii asupra caracterului iluzoriu al banilor si asupra limitelor sistemului monetar in exprimarea valorii.

Am inceput sa citesc din nou, obicei care imi facea mare placere si pe care l-am neglijat complet in ultimii ani. Ma refer aici la literatura, nu la Libertatea, chiar daca nu pot sa ma laud ca am fost un mare “carturar” vreodata.

Am citit intai ceva despre descoperirea Egiptului antic. In afara de ceva istorie, am invatat ca orice civilizatie, oricat de avansata ar fi, piere la un moment dat. Egiptenii antici erau mai avansati decat orice civilizatie contemporana lor, precedenta si chiar succesoare. Numai in ultimii 200 de ani, civilizatia moderna i-a depasit.

Am trecut apoi in extrema cealalta si am citit o carte despre viitor asa cum il vedea Isaac Asimov. Cartea se numeste Soarele Gol (The Naked Sun) si desi nu m-a impresionat foarte tare ca si stil literar, este o viziune foarte interesanta despre o viitoare societate robotizata. Poate nu am fost atat de impresionat si pentru ca foarte multe idei ale acestui maestru al genului SF au stat la baza a numeroase carti si scenarii de film (cum ar fi de exemplu mai recentul “I the Robot” cu Will Smith in rolul principal). In orice caz este o lectura placuta si prezinta sub forma de roman politist probleme interesante legate de viitor (in principal cele 3 legi ale roboticii devenite mai apoi un fel de standard in SF, nu numai in cartile autorului).

Acum, pentru ca am intrat intr-o atmosfera idealista, m-am gandit sa ma uit putin si spre proiecte care nu imi aduc un beneficiu personal clar.

In primul rand, ma gandesc la proiecte Open-Source, de pe urma caror am beneficiat si beneficiez si acum, fara sa contribui cu nimic. Proiecte precum Apache, PHP, Mozilla, toata gama de proiecte asociate cu Linux in general, au dovedit ca entuziasmul, o comunitate si putin sprijin din partea unor companii resposabile pot face mai mult decat corporatii de miliarde de dolari.

Inca nu imi dau seama unde as putea sa fiu mai bine de folos, asa ca oricine are o idee sau o sugestie de proiect open-source existent sau nou e binevenit. As vrea sa intru intr-un proiect care sa foloseasca mai direct unui consumator final (cum ar fi de exemplu un sistem de operare). Nu prea inteleg cum a fost posibila aparitia unui sistem ca Vista dupa atatia ani si chiar daca se anunta aparitia lui Windows 7 care sa stearga rusinea, sunt convins ca se pot realiza lucruri si mai bune, chiar si open-source.