Archive for November, 2008

Ubuntu 8.10 ca si desktop

De cateva zile mi-am pus pe un calculator de acasa Ubuntu, cea mai populara versiune de Linux folosit pe post de desktop. Vreau sa probez pe pielea mea produse Open-source facute pentru utilizatorul “domestic” (fara inclinatii spre tehnologie).
Am instalat ultima versiune 8.10 denumita si Intrepid, pe un calculator mai vechi (Intel Pentim 4 la 2 GHz cu 500 Mb RAM si placa video integrata)

Am fost placut surprins de cat de mult a evoluat un sistem linux in materie de utilizabilitate. Practic pe acest calculator am instalat mai usor Ubuntu decat Windows XP (dar totusi este un caz particular, la mine XP-ul nici macar nu gasise placa de sunet).
Sistemul l-am instalat langa XP-ul existent si am urmat pasii de aici . Este un tutorial pentru o versiune precedenta dar merge fara probleme. Eu am descarcat ultima versiune dektop de la www.ubuntu.com si a mers exact ca in tutorial cu un singura avertisment la partionare la care am dat “ignore” (pentru orice eventualitate recomand si un back-up inainte, dar asa cum zice si in tutorial probabilitatea este foarte mica sa mearga ceva rau).

Nici nu am vazut de unde se deschide terminalul, totul a mers din cateva clickuri. Are cam tot ce-i trebuie deja instalat: browser, client de mail, un fel de messenger pe care merg mai multe conturi (yahoo, gmail, etc), player, OpenOffice si altele.. Am pus un print-screen de la mine (sper sa se inteleaga).


Mai sunt multe de facut, dar pe mine m-a convins ca un astfel de efort de a crea un sistem de operare OpenSource pentru publicul larg nu este o utopie.

Python si Pitagora

M-am gandit sa imi mai imbunatatesc skillurile la algoritmi de programare.
Oricum sunt destul de jos la capitolul asta, dar in scoala imi placea matematica mai “concreta” si mai ales geometria. Si am senzatia ca folosind python e si mai usor sa le pui in practica.

Deocamdata am facut un script care sa calculeze asa numitele numere pitagoreice. Mai exact sunt numere naturale care formeaza laturile unui triunghi dreptunghic.

#!/bin/env python

naturale = 1

while(naturale < 100):  print 'generat de %d si %d :' % (naturale, naturale + 1)  print ' %d patrat + %d patrat = %d patrat' % (    (naturale+1) ** 2 - naturale ** 2 ,    2 * naturale * (naturale+1) ,    naturale ** 2 + (naturale+1)**2 )

  naturale = naturale + 1

Sunt primele 100 de triplete (update: nu sunt generate cum trebuie ca sa fie primele). Formula am gasit-o pe wikipedia si am mai aflat ca desi descoperirea lor este atribuita lui Pitagora ele au fost cunoscute intr-o forma sau alta de mai toate civilizatiile.

Mai multi grei renunta la Trafic.ro

Am auzit de luni cum ca “Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Protv SA si Realitatea-Catavencu” au anuntat ca vor folosi in relatia cu tertii numai sistemul de monitorizare a traficului SATI( de la BRAT). Pentru ca majoritatea foloseau deja acest sistem miscarea se traduce de fapt in renuntarea la trafic.ro .
Motivele pentru care spun ei ca renunta la trafic.ro mi se par corecte. In general consider ca e un pas bun pentru ei si pentru mediul online romanesc, iar asta nu inseamna neaparat o lovitura de moarte pentru trafic.ro cum considera unii.

1. In primul rand cred ca o concurenta serioasa motiveaza pe toata lumea sa adauge mai multa valoare.

2. Cred ca este bine sa se produca un fel de separare a marilor jucatori asociati grupurilor media clasice, care creeaza senzatia ,prin ocuparea primelor pozitii, ca internetul este sinonim cu un inlocuitor al hartiei de ziar.

Ei ar putea astfel sa atraga mai bine resursele din publicitatea clasica si sa stabileasca niste standarde de calitate ale industriei publicitatii online. Aceste beneficii se vor translata ulterior si spre celelalte zone ale internetului.

3. Este incontestabil ca exista variatii intre masuratori, care “dau prost in cadru” desi nu sunt la valori “suspecte”. Asa ca este de preferat sa existe un serviciu platit care sa aiba ca unic obiect de activitate monitorizarea traficului din perspectiva vanzarii de spatiu publicitar (“independent” e un cuvant la fel de abstract ca si “libertatea”, de aceea ma feresc sa-l folosesc aici).

Astept sa vad efectele, deocamdata am observat ca unii dintre cei mentionati mai sus inca mai au monitorizarea de la trafic.ro .