De cateva zile mi-am pus pe un calculator de acasa Ubuntu, cea mai populara versiune de Linux folosit pe post de desktop. Vreau sa probez pe pielea mea produse Open-source facute pentru utilizatorul “domestic” (fara inclinatii spre tehnologie).
Am instalat ultima versiune 8.10 denumita si Intrepid, pe un calculator mai vechi (Intel Pentim 4 la 2 GHz cu 500 Mb RAM si placa video integrata)

Am fost placut surprins de cat de mult a evoluat un sistem linux in materie de utilizabilitate. Practic pe acest calculator am instalat mai usor Ubuntu decat Windows XP (dar totusi este un caz particular, la mine XP-ul nici macar nu gasise placa de sunet).
Sistemul l-am instalat langa XP-ul existent si am urmat pasii de aici . Este un tutorial pentru o versiune precedenta dar merge fara probleme. Eu am descarcat ultima versiune dektop de la www.ubuntu.com si a mers exact ca in tutorial cu un singura avertisment la partionare la care am dat “ignore” (pentru orice eventualitate recomand si un back-up inainte, dar asa cum zice si in tutorial probabilitatea este foarte mica sa mearga ceva rau).

Nici nu am vazut de unde se deschide terminalul, totul a mers din cateva clickuri. Are cam tot ce-i trebuie deja instalat: browser, client de mail, un fel de messenger pe care merg mai multe conturi (yahoo, gmail, etc), player, OpenOffice si altele.. Am pus un print-screen de la mine (sper sa se inteleaga).


Mai sunt multe de facut, dar pe mine m-a convins ca un astfel de efort de a crea un sistem de operare OpenSource pentru publicul larg nu este o utopie.