Tech and thoughts
Archive for January, 2009
Davos, discutii sau solutii?
Jan 29th
Zilele acestea este mare tevatura cu forumul economic mondial de la Davos. Se intalnesc o gramada de oameni cu influenta economica in primul rand. Din Romania nu participa nimeni, se pare ca nu prea contam economic pe plan mondial. Ce e drept nici participarea americana nu este asa de puternica precum altadata, si desi sunt 2500 de participanti, distributia este concentrata pe cateva tari unde se gasesc companii mari.
In schimb Rusia si China sunt “vedetele” showului. Si subiectele de discutia sunt legate de tarile acestea care incearca sa isi intareasca statutul de puteri mondiale.
Desi vremurile tulburi aduc la moda retoca si fricile conspirationiste nu as da atat importanta in cazul asta. In general nu poti sa fii nici secret, nici discret in 2500 de oameni si cu toate televiziunile langa tine. In plus nici mari decizii nu cred ca pot sa iasa dintr-un asa brainstorming.
Mai mult cred ca este o intalnire de informare, documentare sa mai vada lumea care sunt tendintele, care sunt problemele. Se mai aranjeaza si cate o afacere, in general e ca un festival al oamenilor bogati, numai ca nu se dau premii. Cel cu mai multi bani e castigator.
Totusi degeaba nu se duc acolo. Adica sunt oameni care sunt destul de ocupati. Asa ca vor fi si consecinte. In general imediat inainte sau dupa intalnire se petrec niste lucruri, numai ca nu cred ca este atat de concertat, fiecare afla niste lucruri si actioneaza cum crede el ca se cuvine.
Daca toata lumea ar fi bogata, atunci bogatii nu ar mai fi bogati, ar fi normali. Din acesta cauza eforturile lor declarate sunt putin contradictorii. Adica vor sa creasca bogatia, dar vor sa ajute si pe cei saraci si toata lumea sa fie mai bine. Cam astea sunt si mecanismele declinurilor economice. Nu au un vinovat, sau pe cineva anume care nu vrea sa fim toti bogati, pur si simplu nu este posibil. Iar cand unii se opintesc mai tare sa creasca bogatia (asa numita crestere economica), tensioneaza o forta oarecum obscura care actioneaza in sens invers.
In plus fata de alte crize, acum apar niste elemente noi date de efectele globalizarii. Orice formula de calcul pentru bani contine si elementul viteza. Ori acum viteza de circulatie a capitalului tinde spre infinit. Nu mai exista bariere de spatiu si timp, totul se intampla acum. Asa ca banul cum era definit in teoriile clasice nu mai exista.
Resursele naturale sunt din nou importante si la fel si individualitatile cred ca vor deveni din nou importante. Adica masa de oameni va fi eclipsata de niste varfuri proeminente in toate domeniile, ceea ce cred ca este periculos, mai ales in politica.
Internetul pe criza ep.3
Jan 26th
Inainte de internet criza afecteaza alte domenii, infloritoare alta data. In seara aceasta am auzit de primele concedieri masive de criza intr-o agentie de publicitate semnificativa.
Daca cineva e interesat de un om cu experienta mare ca DTP-ist si ART sa-mi dea un semn.
Tot domeniul publicitatii este afectat si cel mai evident mi s-a parut pe outdoor, cu panouri dezolant de albe, dar si la TV cu pauze de reclama sensibil mai mici .
Si in domeniul internetului am vazut lucruri pe care nu credeam ca le voi vedea vreodata. Trafic.ro afiseaza pe site-ul lor ca taxeaza cu 10 euro pe an noile inscrieri. In conditiile astea nu stiu cati vor fi dispusi sa mai subscrie. Eu nici pana acum nu am recomandat vreunui site care viza un segment restrans de public sa puna monitorizarea trafic.ro .
Microsoft a anuntat concedierea a 5000 de persoane in toata lumea. In Romania in domeniul internetului inca exista optimism ceea ce e bine dar si aceeasi abordare usor autista de tipul “noi suntem internetul, internetul va creste infinit, veniti sa va invatam cum e cu internetul”.
Vesti ceva mai bune vin de la Google care anunta o crestere cu 18% a vanzarilor (pana la 5,7 miliarde$) fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari. Totusi profitul a scazut semnificativ in aceeasi perioada si au anuntat si concedieri, asa cum preconizam intr-o postare anterioara.
Vremurile sunt tulburi si incertitudinea blocheaza si ultimele tresariri de optimism. Sunt vremuri pentru oameni curajosi, dar si inteligenti, capitalul conteaza din ce in ce mai putin.
Statul de lemn
Jan 20th
Imi pare rau acum ca nu am scris despre legea care obliga stocarea datelor despre apeluri telefonice si comunicatii electronice la momentul votului.
Parerea mea atunci ca si acum este ca acesta mutare este o imbecilitate militieneasca. In tara asta nu o existat nici o secunda democratie (ce-o mai fi si aia!?) si oricum libertatea in sensul
de institutie este o mare himera, incepand de la inventia ei in secolele renasterii si pana astazi.
Omul se naste liber, nimeni nu poate sa-i ia libertatea, e un dar primit pe care nici macar cine l-a dat nu il mai ia inapoi. La un nivel pragmatic exista totusi o premisa de a cauta libertatea colectiva din perspectiva dreptatii.
In cazul de fata eu pun la fel problema, din perspectiva pragmatica. La ce foloseste aceasta inregistrare extensiva, un efort imens de stocare aruncat pe umerii furnizorilor de servicii impreuna cu unele institutii ale statului si in continuare direct pe umerii nostri (pe principiul “sapa-ti singur groapa condamnatule”).
E clar ca nici in vremurile de trista amintire nu a folosit la nimic, ba mai mult a inrautatit situatia.
E clar ca majoritatea informatiei stocate nu va fi verificata niciodata si cu atat mai putin sa i se dea si un sens. E clar ca romanii sunt oricum o masa de manevra foarte usor de directionat.
Pentru cazuri cum a fost cel din toamna cu emailurile din banci (care ar putea sa dea un fel de justificare “aparatorilor legii”) nu a fost nevoie de lege asta ca sa se depisteze de unde au plecat mailurile.
Atunci pentru ce atata bataie de cap. Sistemul se simte nesigur pe el? sau vreun machiavelli incearca tocmai contrariul, sa agite masele de manevra.
Am vazut si invitatii pentru petitie online, dar mi se pare tardiva. Toti cei care se infierbanta si uita repede, sa faca un efort sa isi aduca aminte daca l-au votat pe Basescu si de ce anume l-au votat.
Poate parea patetic dar vreau sa mentionez ca am vazut cu ochii mei oameni care au facut ani grei de puscarie pentru un singur articol impotriva comunistilor inainte de razboi si sunt constient ca se poate repeta.
UPDATE: Am vazut o gramada de explicatii referitoare la legea asta. Scuza ca exista si in alte tari nu rezista, nu cred ca e atat de slab facuta incat sa o conteste si procuratura si politia. Cel mai mult ma enerveaza ideea de monitorizare a browsingului. La mailuri ar putea fi considerata utila in cazul unui proces comercial, dar nu asa cum am inteles ca este facuta. Oricum si fara legea asta functioneaza mailul ca proba in instanta. Dar ca sa inregistreze de cate ori ma conectez la net si pe ce site-uri intru mi se pare absurd pentru ca exista oricum metode de a naviga anonim cum sunt proxiurile. Din pacate nu am de unde sa iau textul legii si trebuie sa ma bazez pe ce transmit altii despre continut. Asta este o alta problema, toata presa injura parlamentul in loc sa prezinte extensiv legile si cine le-a votat. In America am auzit si eu de aici cine anume a votat legea de salvare a sistemului financiar si cum si-a sustinut punctul de vedere. Pana si forma parlamentului nostru nu prea are nimic de-a face cu dezbaterea, seamana cu o sala de clasa unde invateceii asculta cuminti ce li se ordona de la catedra.
Google si ecologia
Jan 14th
Zilele astea am vazut mai multe articole legate de un studiu care sugereaza ca Google ar fi un instrument neecologic. Mai exact ca 2 cautari ar genera dioxid de carbon echivalent cu fierberea apei pentru o ceasca de ceai. Articolul care a provocat mini-scandalul este aici .
La prima vedere problema poate parea o prostie si felul in care este prezentata chiar este o dovada ca jurnalism de calitate indoielnica se face la orice nivel.
Problema de baza , insa, este foarte serioasa. Mai exact problema masurarii dioxidului de carbon eliminat in atmosfera pentru a intretine economia. Cu aceasta ocazie o sa sustin din nou ca aceasta criza este o criza de resurse vazute dintr-o perspectiva ecologica.
Din ce mi-a mai ramas in cap de la prima specializare de economist de mediu stiu ca in centrul solutiilor adoptate pentru rezolvarea problemelor ecologice se afla protocolul de la Kyoto. Acesta constituie un sistem prin care se reglementeaza principiul “Poluatorul plateste”.
Mai exact, la nivel de state, cele care polueaza mai mult cu dioxid de carbon pentru a intretine economia cumpara drepturi de poluare de la cele care emit mai putin(fie pentru ca sunt subdezvoltate sau pentru ca optimizeaza aceste emisii).
Mare parte din statele dezvoltate ale lumii au aderat la acest protocol. America este o exceptie dar probabil nu pentru mult timp. Este unul din scopurile crizei, sa iesim cu totii mai disciplinati ecologic la sfarsit. Probabil daca se face o recenzie a tarilor cele mai afectate de criza vor iesi la iveala cele mai putin eficiente ecologic.
Ca sa revin la subiect, Google a fost revoltat de articol si pe buna dreptate. Probabil este una dintre companiile din lume cele mai orientate spre ecologie (in afara celor care au domeniul de activitate expres). De la sediul lor alimentat cu energie regenerabila pana la eforturi de imbunatatire a codului ca sa consume mai putina energie pe computerele unde ruleaza.
Ca sa nu mai spun de initiativa din toamna (la care am trimis si eu o propunere) pentru gasirea de idei de imbunatatire a vietii oamenilor inclusiv prin ecologie.
Poti sa acuzi de multe lucruri Google, dar nu ca sunt neecologici.
Studiul este facut de un om de la Harvard, dar in cadrul unei firme care se ocupa de vanzarea unui fel de tichete de poluarea pentru companii. Desi demersul ramane valabil (anume cel de reducere a emisiilor de carbon pana la cel mai mic nivel) totusi este o practica neortodoxa sa iti faci reclama pe spatele unei mari companii.
Numele mari vehiculate ne arata ca problema e departe de a fi de domeniul ridicolului.
Mic dictionar OTV
Jan 13th
Mi-a ajuns la urechi o nou traznaie marca OTV. Dan Diaconescu (un baiat simpatic, firav si cu tulburari de somn) a fost luat pe sus ca sa fie aruncat intr-o pubela de gunoi. Operatiunea nu a reusit.
Asta mi-a adus aminte ca mi-au fost cerute niste explicatii zilele trecute referitor la personajele care umplu burtierele “respectabilului” post de televiziune. Era ceva gen “Magda Ciumac spune ca X a omorat pe Diana”. Asa ca am explicat:
Diana este fata de la OTV care s-a spanzurat / a fost spanzurata !? intr-o padure de langa Iasi!?.
Magda Ciumac este fosta/actuala/viitoarea!? nevasta a lui Tolea Ciumac care sustinea ca sotul/fostul sot !? a fost angajat de Cioaca (cel care a fost vazut facandu-si nevoile pe marginea drumului undeva in aceasta tara !?). Tolea a fost angajat de Cioaca sa-i ucida/ascunda !? nevasta Elodia decedata/disparuta in tari straine !? . Elodia este o doamna/avocata !? de prin Brasov disparuta/ucisa/ascunsa !? de sotul ei/racket-ul Tolea !? al carei caz a facut mare audienta la un popor/gloata/natie !? de prin Estul Europei/Lumea a treia/Zona Crepusculara !?
Toate se leaga.
Vacanţa s-a terminat să vină anul nouă
Jan 6th
A fost frumoasa, dar scurta. Am stat si pe-acasa, am fost si pe la munte. Cand am inceput sa ma obisnuiesc s-a terminat.
Desi partiile au fost cam distruse am skiat in cateva zile. Am mai progresat putin.
Numai la Sinaia, sus pe Valea Dorului, puteai sa te dai fara sa strici schiurile. Cand am fost eu era o ceata sa o tai cu cutitul si foarte aglomerat pana sus la cota 1400.
Si in Poiana era buna partia pana la ultimul sfert. Pe o portiune era atat de rau incat cine tinea cat de cat la schiuri sau la picioare trebuia sa coboare cu schiurile in brate cativa zeci de metri.
Totusi vremea era foarte placuta si pe 3 am prins un peisaj superb sus un fel de ninsoare cu soare(o sa pun si poze poate se transmite din ele ceva din senzatia pe care am trait-o).
O alta surpriza placuta a fost la intoarcere cand am facut Drumul din Poiana pana in Bucuresti in nici 3 ore (mergand pe DN1, fara viteza mare si cu o oprire scurta la benzinarie).
Nu cred ca am vazut niciodata drumul asta atat de liber nici cu ani buni in urma.
De la anul nouă astept atat de multe incat nici nu pot sa le enumar.
Deasta ii si zic asa pentru ca in vreme ce toti vad numai sfarsituri eu vad numai inceputuri. Mileniul 3 abia acum incepe.