Imi pare rau acum ca nu am scris despre legea care obliga stocarea datelor despre apeluri telefonice si comunicatii electronice la momentul votului.
Parerea mea atunci ca si acum este ca acesta mutare este o imbecilitate militieneasca. In tara asta nu o existat nici o secunda democratie (ce-o mai fi si aia!?) si oricum libertatea in sensul
de institutie este o mare himera, incepand de la inventia ei in secolele renasterii si pana astazi.

Omul se naste liber, nimeni nu poate sa-i ia libertatea, e un dar primit pe care nici macar cine l-a dat nu il mai ia inapoi. La un nivel pragmatic exista totusi o premisa de a cauta libertatea colectiva din perspectiva dreptatii.
In cazul de fata eu pun la fel problema, din perspectiva pragmatica. La ce foloseste aceasta inregistrare extensiva, un efort imens de stocare aruncat pe umerii furnizorilor de servicii impreuna cu unele institutii ale statului si in continuare direct pe umerii nostri (pe principiul “sapa-ti singur groapa condamnatule”).

E clar ca nici in vremurile de trista amintire nu a folosit la nimic, ba mai mult a inrautatit situatia.
E clar ca majoritatea informatiei stocate nu va fi verificata niciodata si cu atat mai putin sa i se dea si un sens. E clar ca romanii sunt oricum o masa de manevra foarte usor de directionat.
Pentru cazuri cum a fost cel din toamna cu emailurile din banci (care ar putea sa dea un fel de justificare “aparatorilor legii”) nu a fost nevoie de lege asta ca sa se depisteze de unde au plecat mailurile.

Atunci pentru ce atata bataie de cap. Sistemul se simte nesigur pe el? sau vreun machiavelli incearca tocmai contrariul, sa agite masele de manevra.

Am vazut si invitatii pentru petitie online, dar mi se pare tardiva. Toti cei care se infierbanta si uita repede, sa faca un efort sa isi aduca aminte daca l-au votat pe Basescu si de ce anume l-au votat.
Poate parea patetic dar vreau sa mentionez ca am vazut cu ochii mei oameni care au facut ani grei de puscarie pentru un singur articol impotriva comunistilor inainte de razboi si sunt constient ca se poate repeta.

UPDATE: Am vazut o gramada de explicatii referitoare la legea asta. Scuza ca exista si in alte tari nu rezista, nu cred ca e atat de slab facuta incat sa o conteste si procuratura si politia. Cel mai mult ma enerveaza ideea de monitorizare a browsingului. La mailuri ar putea fi considerata utila in cazul unui proces comercial, dar nu asa cum am inteles ca este facuta. Oricum si fara legea asta functioneaza mailul ca proba in instanta. Dar ca sa inregistreze de cate ori ma conectez la net si pe ce site-uri intru mi se pare absurd pentru ca exista oricum metode de a naviga anonim cum sunt proxiurile. Din pacate nu am de unde sa iau textul legii si trebuie sa ma bazez pe ce transmit altii despre continut. Asta este o alta problema, toata presa injura parlamentul in loc sa prezinte extensiv legile si cine le-a votat. In America am auzit si eu de aici cine anume a votat legea de salvare a sistemului financiar si cum si-a sustinut punctul de vedere. Pana si forma parlamentului nostru nu prea are nimic de-a face cu dezbaterea, seamana cu o sala de clasa unde invateceii asculta cuminti ce li se ordona de la catedra.