Astazi a fost tragerea loto 6/49 cu un mare premiu de vreo 4 mil euro. Chiar daca s-a comunicat ca nimeni nu a luat marele premiu dupa mai bine de 12 saptamani consecutiv, eu ma consider foarte castigat pentru ca m-am ales cu cel putin 60 de RON, pe care i-am cheltuit probabil mai inteligent decat sa-i investesc in cateva grame de hartie desenata cu numere.
Nu vreau sa fiu ipocrit, am mai jucat din cand in cand cate-un bilet, de distractie, poate dintr-o fascinatie pentru statistica aplicata, dar de ceva vreme mi s-a acrit definitiv de chestia asta.

Ca sa stau sa intru intr-o argumentatie de tipul “sunt sau nu masluite rezultatele” cred ca nu fac decat reclama gratuita loteriei.
Mie jocul pur si simplu nu mi se pare motivant. Argumentatia ar fi urmatoarea:

Un bilet costa mai mult de 1 euro (sensibil mai mult, dar sa luam 1 euro cu lejeritate pentru “alte cheltuieli”), iar sansele teoretice de castig sunt de aprox 1/13mil. Saptamana asta s-au jucat mai mult de 2 mil de variante.
Deci din start e un joc prostesc, daca in loc sa ii dam la loterie am gasi o cale sa punem 2 milioane de oameni cate un euro intr-o mare palarie si i-am da aleator unuia dintre jucatori am fi de 3 ori si ceva mai motivati sa jucam (adica sanse 1/2mil pentru 2mil euro comparat cu 1/13mil pentru 4 mil euro).

Contrargumentatia va veni imediat: ca sunt si alte categorii de castig sau ca sunt costuri de organizare. Dincolo de faptul ca am lasat o marja de la inceput la biletul de joc si in general am rotunjit in dezavantajul ideii o sa maresc tabloul ca sa se inteleaga mai bine ideea.
Voi extinde la cele 12 saptamani de cand nu s-a mai castigat marele premiu. Pentru ca nu am o media a variantelor jucate o sa merg pe o minima medie de 1mil de variante jucate pe saptamana (cu siguranta exista un milion de variante jucate necastigatoare intr-o saptamana).
Statistic vorbind sansele noastre raman 1/13 mil pentru intreaga perioada, poate ar fi de facut niste discutii mai de specialitate dar oricum ar fi o diferenta mica de probabilitate.
Deci de data asta, daca in saptamana 12, 1 mil de oameni ar pune 12 euro in “palarie” ar avea sansa 1/1mil sa ia 12 milioane de euro, in timp ce la loto pe 8 martie daca ai jucat cate un bilet la fiecare tragere de la ultimul mare castig ai 1/13 mil sanse sa iei 4 mil euro cu aceesi 12 euro jucati. O matematica de balta ne-ar tenta sa comparam (12mil * 1)/1mil cu (4mil*1)/13mil sau 12 cu 0,30 care nu este intru totul corect pentru ca valoarea categoriile secundare este substantiala, dar noua ni se “vinde” numai marele premiu asa ca e ok sa zicem de data asta ca suntem de 12 ori mai motivati sa incercam sistemul tragerii la sorti din palarie.

Sper ca cine a urmarit argumentatia pana la capat a inteles printre toate aproximarile unde e incompetenta celor de la Loto. Desi sunt monopol si au toate televiziunile care le fac publicitate gratuita, lasa loc altora care nici macar nu au obiectul asta de activitiate (aici ma refer la mari companii de telefonie mobila) sa se umple de bani cu tot felul de promotii mai mult sau mai putin jenante pentru un mare brand.
Potentialul de naivitate al romanilor oricum este una din principalele resurse economice ale tarii si loc ar fi pentru multe astfel de intreprinderi cu mai mult sau mai putin endorsement din partea “formatorilor de opinie”, totusi trebuie sa ai un pic de fler si un minim de bun simt.

Mecanismele de mai sus stau si la baza vietii economice, toate marile teorii economice fiind bazate pe principiile jocurilor de noroc. O sa revin intr-o alta postare cu o argumentatie pe marginea crizei explicata in aceeasi cheie si cu ceva predictii. In orice caz nu va grabiti sa credeti tot ce vedeti la televizor, nu atat pentru ca ar fi rau intentionate ci pentru ca emana si dintr-o lipsa de bun simt (economic sau de alt fel).