Probabil ca deja ati auzit de evenimentul “Ora pamantului” sau Earth Hour cum este cunoscut proiectul la nivel global. Este o actiune de promovare a consumului rational de energie (de prevenire a risipei de resurse in general) pentru protejarea mediului inconjurator promovata de WWF si alte organizatii ecologiste.

Practic pe 28 martie de la 20:30 la 21:30 suntem invitati sa oprim luminile pentru a demonstra sustinerea pentru proiectele de protejare a mediului.

Desi sustin cu convingere ideea proiectului si promovez cu orice ocazie practicile ecologice, totusi tocmai in momentele astea de euforie ecologica simt nevoia unei viziuni mai critice. Stiu destul de multe despre ecologie pentru ca am studii superioare in domeniu. Pot sa spun ca problema este una macroeconomica.
Rezolvarea adevarata a problemelor de mediu nu se poate face decat la nivel de administratie guvernamentala sau locala. Actiunile de tipul asta dau numai un sprijin politic, pentru adoptarea unor masuri de tipul limitarii emisiilor autovehiculelor prin normele euro.

Riscul de care trebuie sa se fereasca ecologia este acela de a se transforma intr-un nou comunism. Desi economia de piata si modelul capitalist par a fi o piedica in calea protectiei mediului, cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu sunt tot pe baza de piata libera si taxare pe principiul “Poluatorul plateste”. Mai pe inteles, poluarea are un pret, este un consum de resursa folosit irational, un fel de evaziune in detrimentul celorlalti.
Problemele cele mai mari in domeniu vin de la masurare, metodele de masurare nu sunt suficient perfectionate. Efectele masurilor antipoluare nu pot fi inca evaluate corect ca si dimensiune, dar este clar ca nu sunt inutile. In cazul de mai sus cu standardele euro deja au creat un avantaj economic imens al Europei in fata Americii la nivel de consum de combustibil.

Ca un exemplu de risc al unei atitudini fanatice si a incorectei evaluari a impactului unor masuri este o lege propusa in California de a restrictiona culorile masinilor ca sa retine mai putina caldura solara. Adica masinile negre sau cu un procent mare de retinire a radiatiei solare ar urma sa dispara acolo.
Poate ca exista un fundament, dar nu cred ca putem trai intr-o lume complet alba cu masini albe, cladiri albe, caini albi etc. Nu de alta, dar s-ar consuma mai mult detergent sa le mentinem curate :).