Pana la urma a fost adoptata ordonanta aberanta de care scriam acum cateva zile. Exact cum ma gandeam au fost ajustate putin sumele anuntate initial, dar tot aiurea este acest impozit: 2200 lei anual pentru venituri intre 0 si 52 000 lei , 4300 intre 52000 si 215000, 6.500 intre 215000 si 430000 si tot asa cu cat creste cifra de afaceri (mai exact veniturile) cu atat impozitul este procentual mai mic. E neclar ce intra la venituri, cum era de asteptat o astfel de lege e o adevarata cabala pentru profani.

Adica luam de la saraci sa dam la bogati. Cand rulezi afaceri de milioane de euro ai voie sa fii mai putin eficient economic. Comunistii lui Iliescu luau pielea de pe cei cu salarii mari, comunistii astia au o alta viziune, sa creeze corporatii greoaie si ineficiente.

Ei creeaza o rata normata a profitabilitatii sau o cifra de afaceri stabilita (dupa caz), indiferent de domeniu:
La 2200 lei (~520 euro) impozit minim pe profit , ca sa nu pierzi bani aiurea trebuie sa ai cel putin 13 750 lei profit (~3260 de euro). Acum, daca ai o rata de profit fixa (sa zicem 20% din venituri) rezulta 68750 lei, inseamna ca esti cam prost pentru ca ai sarit in urmatoarea categorie.

Ai 2 variante ori vinzi si mai mult si refaci calculele pe urmatorul barem, ori mai degraba pui mai mult adaos (valoare adaugata), dar s-ar putea sa nu mai vinzi suficient mai ales pe criza. Acum e nevoie de o dibacie de maestru sa cauti proportia de aur undeva la 27% rata de profit si 51000 venituri. Problema se complica daca te incadrezi in pragul al doilea pentru ca ai optiunea sa cresti, dar si sa scazi vanzarile, ca sa fii profitabil.

Bineinteles exista si optiunea sa inchizi pravalia, care nu e nici asta pe degeaba, dar poate nu mai ai atata bataie de cap.

Romanii care sunt obisnuiti sa inghita tot ce li se serveste probabil se vor adapta si de data asta. Texanii au solutii mai interesante, poate mai invatam si noi ce inseamna democratie.

Pana atunci, aici este o petitie care macar sa ne dea senzatia ca nu primim cu bratele deschise orice tampiti care se “ofera” sa ne conduca.

Si inca ceva, nu va mai luati dupa Mircea Badea. Atitudinea pasiva nu ajuta la nimic. Intereseaza-te de vot si daca, in cunostinta de cauza, consideri ca nu ai cu cine vota, incearca alte optiuni, semneza petitii, urmareste-i cu atentie, poti sa te duci si la mitinguri cand sunt probleme care te privesc direct. Dupa mai multi ani o sa “vezi” prin cei care se vor lideri si cu cat vor fi mai multi care vor tine ochii deschisi, cu atat se vor rari prostovanii si japcarii.

Statele sunt deja aduse in situatia de a falimenta. Probabil ca ne e prea frica sa ne gandim cum ar fi fara ele. Sau poate ca in locul lor se va aseza ceva mai rau. Oricum nimic nu este stabilit dinainte si iluzia ca totul este controlat e falsa. Fiecare e liber si suporta consecintele sau beneficiaza de actiunile sale.

[UPDATE] Alte argumentatii impotriva acestei aberatii gasiti aici . Este vorba de un memoriu al celor mari 4 firme de audit, care departe de a fi entitati de binefacere sau exponenti ai societatii civile, atrag atentia din perspectiva celor care cunosc cel mai bine economia adevarata, vaca de muls a netrebnicului stat pe care acum se straduie sa o taie, pentru ca e criza.

Sistemul economic e departe de a fi eficient, dar ar trebui imbunatatit si nu sugrumat. Impozitul pe dividende a incurajat investitii aiurea precum cumpararea de masini pe firma, unde nu era necesar.