Acum 2 zile Oracle a anuntat ca a ajuns la o intelegere definitiva cu Sun Microsystems in vederea preluarii pentru 7,4 miliarde $. Se pare ca de data aceasta chiar se va face preluarea spre deosebire de ultima stire cu preluarea Sun de catre IBM.

Sincer nu prea ma bucur. Sun a achizitionat de curand Mysql si nu prea vad cum vor convietui cele 2 sisteme de gestiune a bazelor de date (respectiv Oracle si Mysql in armonie). Desi pareau din alte lumi, Mysql este Open-Source si gratis (cu mici restrictii pe care nu le discut aici) iar Oracle costa “o caruta de bani” fiind destinat unor proiecte complexe (chiar imense, gen baza de date a Politiei), totusi Mysql a acaparat o piata insemnata pe web si de la versiunea 5 s-a impus ca o solutie completa si pentru aplicatii sofisticate.

Pe langa asta mai sunt si celelalte produse, unele transformate in standarde in domeniul programarii, cel mai important fiind Java. Oricat s-ar apropia Oracle de lumea Open-source, cred ca este departe de spiritul fenomenului prin gena de mare corporatie si prin specificul segmentului de piata pe care il detine.

Astept cu interes sa vad evolutia, dar criza se pare ca nu scoate neaparat ce e mai bun. Mi se pare ca este un fel de demonstratie in economie (si nu este singura din perioada asta) ca principiile darwiniene nu sunt niste legi al naturii.