Archive for May, 2009

Instructiuni de folosire cartela de metrou

Dupa multi ani de mers cu metroul, vineri am constatat ca mai am inca de invatat lucruri. De exemplu, desi pe abonamentul de metrou nu scrie, acesta nu poate fi folosit de doua ori in 15 minute. Chestia asta o stiam, desi nu am avut vreo experienta de felul asta pana vineri.

Primul lucru care trece prin capul romanului (in special) cand isi ia prima data abonament probabil este: “oare nu pot intra mai multi deodata cu el?”, asa ca probabil afla toata lumea de aceasta “masura de siguranta”. Problema este atunci cand in mod legitim trebuie sa folosesti abonamentul mai des. Sa zicem ca stai aproape de metrou si ai uitat umbrela sau ti-ai adus aminte pe peron ca ai uitat sa cumperi ceva.
In cazul acesta ar fi bine sa ai un ceas si sa retii timpul exact, pentru ca atunci cand te vei intoarce vei avea nevoie sa il stii. Eu nu am facut chestia asta si cu logica de programator am banuit ca se scrie pe cartela ora la care am intrat si se compara cu noua incercare pana am voie sa intru.

E, nu este asa. Daca esti nerabdator mai bine te abtii, pentru ca daca ai bagat mai devreme cartela se scrie din nou ora chiar daca nu ai fost lasat sa treci si mai astepti inca 15 minute. In plus, primesti un mesaj laconic ” X minim15 minute”. Nu si cuvantul “inca”, asa ca sa ma vezi ambitios bagand cartela de vreo 3 ori in 3 minute, ce e drept mai mult amuzat de fetele trezite din plictiseala ale paznicilor metroului.

Pentru ca nu ma grabeam, a facut domnisoara de la casa prima miscare, cu o fata superioara sa-mi explice cum sta treaba. Si ca sa ma lase sa-mi invat lectia imi zice sa si astept acum sa treaca cele 15 minute. Eu ii zic ca nu aveam de unde sa stiu, ca nu au pus intructiuni, ea ridica din umeri, abia atunci cand ma duc inspre cabina sa ma uit, poate scrie pe undeva si n-am vazut eu, imi face semn cu marinimie sa trec peste bare.

Acum nu aspectul de reclamatie sau protectia dreptului suveran al consumatorului ma intereseaza, ci cel mult cel de limita a tehnicii, a institutiei, a mecanismelor in viata reala.
Totusi mai degraba ma intereseaza ca instantaneu din viata asociat si cu alte ganduri, senzatii, revelatii din cele 15 minute, pe care mi-e greu sa le articulez acum in scris.