Pentru ca articolul precedent referitor la loto 6/49 a beneficiat de un interes deosebit si pentru ca agitatia in jurul premiului (trecut deja la 10 mil) continua, am zis sa vin cu o dezvoltare.
Ce am scris acolo ramane valabil. La noi indiferent ca se masluiesc sau nu, castigurile sunt mici fata de pretul biletului si probabilitatea asociata.

Dar pentru cei care totusi vor sa joace o sa incerc sa continui sa analizez jocul de loto din punct de vedere statistic si poate si social.

Nu ma pricep la scheme combinate si alte taine ale jocului. Pentru cei asemenea care vor sa joace numai variante simple si nu au numere preferate sau o varianta pe care o joaca de fiecare data scriu in continuare.
Daca din diverse motive se pare ca varianta extrasa evita sa se potriveasca cu cele jucate, pentru un calcul statistic avansat ar putea ajuta la reducerea numarului de variante posibil castigatoare.

Tactica ar fi sa incerci sa te indrepti spre variantele mai putin jucate in speranta ca poti prinde macar 5 numere. Un exemplu de astfel de variante cu probabilitate mica sunt cele cu 5 numere din aceeasi decada abordate si aici ca exemplu pentru ciudatenia necastigarii premiului mare.
Sunt 1260 de astfel de variante posibile (252 pe decada), cu o probabilitate teoretica foarte mica de a fi extrase si totusi au aparut de doua ori din 2006 pana acum.
Cand zic decada ma refer la numerele de la 1 la 9 si cele care incep cu aceeasi cifra.

Contraargumentul statistic ar putea fi ca se pot forma multe grupuri de 10 si pe alte criterii si sa aiba aceeasi probabilitate rara. Totusi aceste decade sunt convins ca sunt importante din cauza modului in care sunt dispuse numerele pe grila, cu numere de cate 10 consecutive. Cred ca orice om obisnuit nu pune 5 puncte unul langa altul fara sa isi dea seama ca ar fi o probabilitate mica sa iasa.

De exemplu cei din bucuresti ar putea sa ia numarul sectorului in care locuiesc sa adune 3 si sa imparta la 2 ca sa gaseasca decada. Exemplu: sector 6 (6 +3) /2 = 4,5 (rotunjit 4) => cate 5 numere de la 40 la 49 plus din celelalte unul la alegere. Cei din Ardeal pot juca 5 numere de la 1 la 9 iar restul tarii de la 10 la 19.

Numerele din decada pot fi alese tot din numere cu distributie uniforma pe populatia care practica aceasta schema, pentru ca daca nu castigi macar sa reduci cat mai mult probabilitatea sa se reporteze premiul.
De exemplu se pot folosi pentru a doua cifra, ultima cifra a anului de nastere, a zilei de nastere, a numarului de la strada, a numarului apartamentului, ultima cifra a zilei de nastere a parintilor, a fratilor, a CNP-ului, a numarului de la masina si tot asa pana se gasesc numere distincte.
Al saselea numar ar putea fi ales alegand in minte la intamplare un numar de la 1 la 99 si impartit la 2. Daca nu aveti nici o idee luati penultimele 2 cifre din CNP.

Declinarea responsabilitatii si asumarea meritelor:
Informatiile de mai sus sunt cu titlu informativ si caracter de supozitie. Daca nu veti castiga nimic asa nu imi asum responsabilitatea. In schimb daca veti castiga si sigur nu veti avea nici un chef sa impartasiti din castig, macar sa-mi dati de veste ca sa simt satisfactia ca am ajutat cu ceva.

P.S.
Am gasit acum pe net si o abordare mai muncita si se poate mai intemeiata pe castig aici