In sfarsit dupa aproape sase luni de asteptare a aparut marele castigator la loto.
Ca o palma pe obrazul statisticii, acesta a aparut la aceeasi agentie la care s-a mai castigat un mare premiu chiar in noiembrie anul trecut. Parerea mea ca mai curioasa decat atat, e legatura dintre castigul la loto si ciclurile electorale. Marile castiguri par a avea legatura cu ziua alegerilor.
M-as hazarda chiar sa prevad un nou castig in perioada alegerilor prezidentiale din toamna.

Nu o sa mai insist asupra sugestiilor de joc facute in postari anterioare. Raman la parerea ca cea mai buna varianta este sa nu joci deloc, iar daca nu poti sa te abtii, sa te bazezi ca in aceasta parte a lumii statistica, fizica si alte tipuri de “reglementari cosmice” se relativizeaza si formulele trebuie adaptate contextului.

Rezultatele alegerilor si viata politica se inscriu de asemenea intr-o sfera ce sfideaza o geometrie banala, plictisitoare asociata acestui asa numit Univers desemnat sa ne incorseteze cu gradul lui trivial de complexitate. Abdicarea in fata problemelor izvorate din acesta complexitate e un semn de nerecunostinta.

Nu ai fost la vot? Daca ai fost la mare sau cine stie ce alt lucru mai bun ai avut de facut, foarte bine. Dar daca ai stat degeaba in casa si te-ai gandit ca nu te duci pentru ca nu ai cu cine sa votezi, imi pare rau sa-ti spun, dar esti cam ingrat. Adica la fel ca la toate alegerile a fost o oferta foarte diversificata, nu se poate sa nu fi gasit pe cineva care sa te reprezinte sau cineva pe care sa il urasti atat de mult incat sa te mobilizezi sa faci ceva.

Serios vorbind cred ca este bine sa votezi, dar nimeni nu ar trebui sa te oblige sa faci asta sau sa nu o faci. Societatea si viata economica functioneaza la fel ca loteria:
– Cand premiile nu sunt motivante nimeni nu joaca;
– Organizatorii isi iau un procent important din castig;
– Exista ceva sanse pentru toata lumea, dar numai unii vor castiga;
– Atunci cand castigul nu mai este motivant, organizatorii ridica miza prin diverse metode;
– Pui mai mult, teoretic ai o sansa mai mare de castig;
– Exista un procent (mic ce e drept) care se duce la bolnavi, sarmani, infrastructura si alte cauze sociale;
– Nu mai joaca nimeni, nu mai castiga nimeni.

Ar fi tragic ca organizatorii sa te oblige sa joci, dar iti pot refuza o parte din beneficii.
Referitor la vot in particular, e o varianta care ti-a fost oferita, daca nu vrei sa joci e treaba ta, dar altii au facut eforturi (poate chiar au murit) ca sa ai dreptul la o varianta.
In plus cei care isi folosesc varianta lor s-ar putea sa ia beneficii care ti se cuvin tie si pe care nu ai stiut nicioadata ca le ai numai ca si participant la loterie.

In economie, jocul nu se termina niciodata, dar cand vezi ca nu se mai castiga de mult timp, desi potul este din ce in ce mai mare, e un semnal ca totul o sa scada intr-o clipa. Trebuie sa intrevezi urmatorul mare pot ca sa stii cand se vor face iar bani, desi se poate castiga bine si cand nu se inghesuie toata lumea sa puna bani pe aceleasi banale variante simple.