Microsoft incearca din greu sa revina in fruntea plutonului inovatiei dupa o lunga perioada in care nu a mai rupt gura targului ci dimpotriva. Dupa ce saptamana trecuta a lansat noul motor de cautare Bing acum incearca sa faca un pas urias in inovatie cu Proiectul natal .

Voi incepe cu ultimul. Natal se vrea urmatorul pas dupa Wii . Un sistem in care nu ai nevoie de telecomenzi, de fire, de nimic. Computerul iti recunoaste miscarile, trasaturile fetei, vocea si interactioneaza in consecinta. Cine a folosit vreodata un Wii poate sa-si inchipuie ce insemna sa joci toate acele jocuri fara ustensile. Urmarind totusi imaginile din prezentari cu un ochi mai critic sunt sceptic.
Desi teoretic cred ca este posibil asa ceva, mi-e greu sa cred ca Microsoft a depasit deodata atatea limite ale tehnologiilor existente in conditiile in care nici acum nu stiu sa existe un program de comanda vocala cu adevarat practic. Ce sa mai zic de recunoastere a formelor. Totusi fiind un concern mare, cu experienta si fonduri imense disponibile, astept sa vad rezultatul.

In schimb la Bing exista o versiune beta care a intrat deja in productie si inlocuieste vechiul live.com. Aici abordarea este mai realista, iar incercarea lor binevenita in conditiile in care se simte o usoara oboseala si la Google pe terenul lor, cum s-ar spune.
Desi se misca bine, nu am vazut ceva revolutionar. L-am comparat cu Google in paralel pe aceeasi pagina aici . Are un meniu ajutator pe stanga si optiunile de selectare dupa limba si tara la indemana, lucruri care sincer mi-au lipsit la Google.

Totusi la partea core, adica algoritmii dupa care cauta, mi se pare mai slab la prima vedere sau poate m-am obisnuit prea mult cu Google. Am observat o tendinta de a da o importanta mai mare cuvintele regasite in link si titlu, ceea ce poate fi bine pentru cautari de cuvinte sau combinatii scurte, in schimb la fraze mai lungi pare sa nu creeze un context mai larg ci sa caute pur si simplu fiecare dintre cuvinte dupa densitate.
Eu ii urez succes totusi, si cred ca e o mutare tactica buna sa nu renunte la lupta pe piata motoarelor de cautare. Astept cu interes ca Google sau alt competitor puternic sa vina cu o alternativa comerciala la Windows. Pana atunci Ubuntu face pasi mari din zona Open-source.