Archive for July, 2009

Turismul bulgaresc

Desi nu prea am chef de scris, trebuie sa ma mobilizez putin pentru ca a trecut prea mult timp de cand nu am scris nimic.
Am fost plecat in vacanta (pot sa-i zic luna de miere). Am ales cu ceva indoiala, dupa experienta de anul trecut, Bulgaria. Vroiam ceva comod, sa pot sa lancezesc cat mai mult timp si sa nu fac multe drumuri.

Pot sa spun ca am ramas cu o impresie foarte buna. Mi-e greu sa fac orice comparatie cu litoralul romanesc, oricum nu am mai fost de vreo 2 ani la noi. Dar si in general ca si destinatie internationala se tine destul de bine. Dovada ca si erau foarte multe nationalitati, englezi multi si tari nordice, dar si rusi si locuitori din zona Europei de Est, din tari arabe, evrei, si mai putin asiatici.

Am fost la Sunny Beach si Nessebar, care are un oras vechi pe o insula superba legata cu un drum de tarm. Daca mergeti prin zona sa nu-l ratati. Are un aer aparte, un oras pescaresc bine pastrat, cu ceva ruine bine conservate. Mi s-a parut piesa de rezistenta a zonei turistice respective. Cu strazile intortocheate, pline de bazaruri. Protejat de golful unde se afla statiunile cu o plaja lata si un nisip fin. Sunt genul de lucruri pe care nu poti sa le creezi.

Pe langa asta raman celelalte pe care poti sa le creezi, sa le organizezi. Au multe hoteluri noi cu pachete foarte atractive, distractii diversificate si preturi ok. Drumurile, serviciile publice si ordinea publica sunt si ele ok. Se mai pot face si la ei pasi inainte in materie de servicii in hotel sau eliminarea anumitor metode de ciupeala, cum ar fi unele case de schimb sau serviciul de ridicare a masinilor, mult prea operativ.

Concluzionand, este o tara care isi valorifica foarte bine potentialul si o destinatie destul de atractiva pentru partea asta de Europa, lucru pe care nu il intrevad prea curand pentru o locatie din Romania, nu in stilul in care am vazut ca este abordata problema.

Sistemul de operare Google Chrome – o stire cu adevarat interesanta

In sfarsit o stire pe care o asteptam demult si o stire care imi readuce increderea in Google. Dupa descrierea de pe blogul Google, dar si comentariile mai plastice de pe Techcrunch se pare ca intradevar ceea ce-si propune Google este sa realizeze un concept de sistem de operare care sa schimbe complet felul in care folosim calculatorul, spre o experienta exclusiv online.

Practic conceptul de sistem de operare va fi complet diferit de cele din epoca Windows si sa speram ca va distruge si monopolul Microsoft, care atarna ca o piatra de moara de picioarele industriei IT.
Mai exact internetul nu mai este un serviciu, un mediu extern, un apendice al calculatorului personal, ci situatia se inverseaza, calculatorul devine un apendice, un terminal, o cale de acces catre programele si datele personale care vor fi in principal localizate online in “cloud”, cum i se spune (asa cum sunt stocate de exemplu mailurile in majoritate).

Trebuie sa vedem exact ce iese, dar sunt premise sa fie cu adevarat o miscare revolutinara care sa puna cruce suprematiei Microsoft in domeniu. Din cate inteleg, sistemul va fi bazat pe kernelul de linux, va fi open-source si va fi initial destinat net-bookurilor (un segment de piata in plina extindere). Toate astea ma bucura si imi deschid noi perspective spre segmente la care nu m-as fi gandit inainte.