Tot aveam un bug la calculator zilele trecute si nu scapam de el. Pana la urma mi-am limpezit mintea si l-am rezolvat imediat. Asa ca m-am gandit sa scriu aici cateva ganduri pe care sa nu le mai uit pentru rezolvarea problemelor cu calculatorul, de programare sau in general a problemelor sacaitoare.

Nu orice problema se poate rezolva cu metode algoritmice (urmand o succesiune de pasi), dar in general in cazul unor probleme punctuale cu o dificultate ce poate fi aproximata dinainte, e cea mai buna abordare. Asa ca sa punctez cateva idei pentru momentele in care imi vine sa trantesc lucruri:

1 – Incearca sa te calmezi si sa ajungi intr-o stare neutra, sa elimini toate ideile si rationamentele precedente

2 – Incearca sa vizualizezi tot ansamblul/mecanismul cu care lucrezi si sa individualizezi elemente componente intr-o ordine cronologica, sau de la simplu la complex, sau ce element contine/depinde de altul. In orice caz, ordine trebuie sa fie.

3 – Daca ai un sistem de comunicare de erori si sunt intr-o lista, rezolva-le pornind cu prima si rezolva cate una pe rand. Pentru fiecare problema, dupa ce incerci o solutie, pornesti din nou mecanismul/programul si vezi noile erori dupa care o iei din nou pe prima. Practic trebuie sa te ocupi numai de prima problema din lista la fiecare incercare.
Observatie: Daca nu vezi direct solutia, incearca sa cauti pe net sau prin documentatii si surse de unde ai mai avut rezultate (nu apela inca la prieteni, poate fi o pierdere de timp)

4 – Daca sunt elemente care depind de altele sau sunt incluse in altele (ex priza -> calculator -> harddisk -> sistem de operare -> driver -> limbaj -> program care foloseste limbajul respectiv-> etc.), incearca sa faci o trecere in revista in ordine inversa, pornind din locul unde se vede problema pana unde se poate merge.
Daca la punctul 3 nu ai facut nici un progres sau nu exista o modalitate de raportare si ordonare a erorilor, incearca la pasul asta sa schimbi componente urmand acelasi fir in ordine inversa

4.1 Inainte sa schimbi lucruri care ar putea provoca neplaceri mai mari decat problema curenta, poti sa intrebi un prieten de baza sau sa apelezi si la suport autorizat daca este cazul.

5 – Daca problema se complica prea tare si solutiile pe care incerci dureaza din ce in ce mai mult, in masura in care nu e critic sa rezolvi problema in acel moment, incearca sa amani.
Daca ai amanat reia cu pasul 1 dupa o perioada care sa depaseasca de cel putin 5 ori timpul pe care l-ai alocat deja.

Daca ai repetat etapele 1-5 de mai mult de 5 ori, problema e posibil sa tina de domeniul transcedentalului sau in orice caz trebuie abordata prin alte metode decat cele algoritmice (ex. magie, incercarea unor solutii aleatoare etc. ).