Revin cu articol despre loto pentru ca am observat un interes pentru domeniu si pentru ca ma intriga problema din punct de vedere matematic.
Si pentru ca interesul imi scade cand sunt pe margine, am pus bilet, mergand pe ideea ca e cea mai buna perioada sa-mi verific ideea despre loto dintr-un articol anterior .

Mi-au atras atentia tragerile de joia si duminica precedenta cand au fost cate 3 numere dintr-o decada.
Pe 13 au fost (le pun in alta ordine ca sa se vada mai bine): 1, 31, 33,34, 43, 44
Asta mi-a atras atentia, 3 numere pe linia lui 3 ,doua pe linia lui 4 si unul separat, dar ultimele 3 pe coloane cu celelalte. Un model ortogonal foarte simpatic (incercati pe un bilet de loto).
Pe 17 au fost: 1,14,17, 22,27,28 au fost 3 pe linie dar nu a mai fost decat inca un numar care sa intre in modelul celorlalte.

Asa ca duminica m-am dus sa incerc sa imi probez teoria. Am pus un bilet cu 5 numere pe linia lui 3 plus al saselea pe o verticala cu unul din celelalte si am mai pus unul cu 4 numere pe linia lui 4 (din pacate nu am pus 5 pe o linia cum ar fi trebuit) si inca 2 pe verticale cu celelalte.

Si asa am nimerit 41 si 48 . Daca respectam planul as fi putut nimeri maxim 3 pentru ca celelalte numere nu erau pe verticale (insuficient ca sa iau ceva, dar asta era un scop secundar).

O sa ma distantez de ideea de a acuza direct loteria care conform teoriei matematice nu are cum sa demonstreze ca numerele sunt aleatoare, numai invers se poate demonstra matematic (anume ca mecanismul nu ar fi aleator) asa ca o sa incerc sa ma concentrez pe aceasta parte. Riguros ar fi foarte greu (probabil ar trebui sa descopar noi teorii matematice), dar empiric daca eu reusesc folosind algoritmul sa nimeresc si 4 numere, ar fi o chestie foarte tare si foarte naspa pentru loterie.

Si la fel ca in celelalt articol invit pe oricine nu are alte ideii si totusi joaca sa incerce sistemul asta de joc in special atunci cand se asteapta sa nu fie castigat premiul cel mare (ceea ce eu cred ca nu se va intampla pana in perioada alegerilor).