Archive for October, 2009

Youtube si U2 fac istorie in internetul video

O data care va ramane de referinta in istoria internetului este 25 octombrie 2009. A avut loc un imens concert U2 transmis live prin internet. Acesta a putut fi vizionat pe Youtube pe pagina asta, unde acum poate fi vazuta inregistrarea.

Partea istorica este data de numarul de spectatori, care conform ultimelor evaluari a fost de 10 milioane. Asta nu inseamna neaparat ca 10 milioane de oameni au stat langa calculator pe toata durata concertului, dar oricum depaseste de departe tot ce s-a facut pana acum in streamingul live.

Desi este inca departe de marile evenimente de televiziune globale, pune deja televiziunea clasica in situatia presei scrise de acum cativa ani. Pur si simplu nu mai pot sa ignore fenomenul.
Din pacate pentru ei nici cred ca pot face ceva.

In maxim 10 ani (in Romania mai mult sau mai putin), vor aparea alte genuri de emisiuni “TV”, in care auditoriul o sa directioneze live sumarul emisiunii sau chiar vor participa de acasa in calitate de invitati. Vor avea ocazia sa “aplaude” live la poante. Emisiunile nu vor mai depinde de intervalul orar, nu vor mai fi influentate de spatiul limitat de emisie. Vor putea fi pozitionate atunci cand publicul doreste.

CNA-ul va fi inutil. Chiar daca s-ar extinde atributiile pe internet, cum sa poti controla tehnic mii de productii si de nuante de limbaj simultan? Fiecare “post” isi va stabili singur limitele si oamenii vor alege in functie si de aspectul asta. Probabil intr-un timp mai indelungat, pe masura ce se dezmeticesc “Pazitorii” opiniei publice, vor aparea si mijloace de control de genul celor incercate prin legea de inregistare a datelor despre comunicatii electronice. Ele nu vor avea eficienta de acum, dar in contrapondere multitudinea de canale de comunicatie va scadea si miza controlului.

In fine, mi se confirma o idee ca aparitia Internetului va aduce una din cele mai mari schimbari in viata spiritual-culturala a oamenilor de la aparitia scrisului sau ca sa nu fiu atat de dramatic cel putin de la aparitia tiparului. Nu stiu daca toata aceasta schimbare va fi spre bine, dar sunt increzator.

Nota: Ca o mentiune mai tehnica, performanta tehnica a fost asigurata de Akamai, o mare companie de distributie a continutului care lucreaza si cu Yahoo in special la Messenger unde sunt ani buni de cand exista capacitatea de discutii video.

Cine nu are nemti sa-si cumpere

Pentru cine nu a auzit inca de Herta Müller , este o cetateanca germana, despre care am aflat ieri ca va primi Premiul Nobel pentru literatura. Cel mai cunoscut premiu din lume din domeniile intelectului ii va fi acordat in cadrul unei ceremonii unde (azi am aflat) va fi premiat cu Nobel pentru pace si mult prea proaspatul presedinte american Barack Obama.

Pentru ce se acorda premiul asta. Pentru cele mai importante descoperiri si realizari in domeniile stiintei (fizica, chimie, economie etc.), literaturii si pentru pace.

Desi nu ma consider ignorant, recunosc ca nu stiam despre doamna respectiva. Se poate sa-mi fi zburat pe la urechi, dar categoric nu am stiut ca este o mare scriitoare, care s-a nascut in Romania si scrie foarte mult despre perioada in care a trait in Romania. Dar am urmarit aseara un interviu de anul trecut facut de TVR cu ea si mi-am dat seama ca intradevar este un mare om si am inteles mai bine felul in care se raporteaza la Romania.

Mi-am dat seama de compromisul in care traim si acum dupa atata timp de la caderea comunismului. Mi-am dat seama ca ea a primit premiul pe langa incontestabilul talent scriitoricesc si pentru a da o palma pe obrazul unui popor vesnic adormit, incapabil sa se trezeasca indiferent cat “Desteapta-te romane” i-ai canta. Mi-am dat seama ca avem nevoie de mai multi nemti, mai multi profeti adevarati si ca avem mult de lucru cu noi insine.

Ca o ironie stirea a venit in aceeasi zi in care Curtea Constitutionala a respins aberanta lege a inregistrarii datelor despre telecomunicatii.

Am vazut mai clar imaginea unei Romanii ca un mos decrepit care sta in urma istoriei si strange toate gunoaiele epocilor, depozitandu-le cu grija in casa si luptandu-se din rasputeri sa le pastreze atunci cand cineva i le arata. O mizerie cu propria garda pretoriana care convietuieste foarte bine cu cea veche, ba chiar o depaseste in propasirea gunoiului, dar stie sa o conteste de fiecare data cand are interesul.

Dincolo de aceste imagini abstracte, aceste himere, sunt oamenii (romani, nemti, unguri, tigani) si faptele. Oamenii care sunt potential la fel in toate tarile, dar care sunt condusi de lideri, de propria constiinta si raspund pentru faptele lor. Si care chiar daca nu legal, raspund si in mod colectiv prin consecintele faptelor lor ca si grupuri.

Deci, desi nu cred ca se va simti, e o palma in obrazul sistemului securisto-comunist care se rasfrange si asupra urmasilor prin sange sau prin adoptie, asa cum asupra scriitoarei s-a rasfrant originea germana. In obrazul nostru al tuturor romanilor e o palma in masura in care ne simtim ca un arab cand se vorbeste de talibani, ca un german cand se vorbeste de nazisti, ca un Papa cand se vorbeste de Inchizitie sau ca un complice care se lasa santajat.

[UPDATE] Ca sa vedeti ca am interpretat corect uite ce scrie Hotnews . Oricum dupa parerea mea, ei sunt foarte reprezentativi pentru noua garda, care au luat atat de multe din vechile metehne incat e foarte greu sa-i mai diferentiezi de ceilalti. E ceva dincolo de politica, patriotism, inapoiere sau alte coordonate. E o ciudata stare de staza.
Pacat ca si lumea spre care nazuim a intrat in aceeasi stare muribunda, lipsita de valori, de scop, de sens.