O data care va ramane de referinta in istoria internetului este 25 octombrie 2009. A avut loc un imens concert U2 transmis live prin internet. Acesta a putut fi vizionat pe Youtube pe pagina asta, unde acum poate fi vazuta inregistrarea.

Partea istorica este data de numarul de spectatori, care conform ultimelor evaluari a fost de 10 milioane. Asta nu inseamna neaparat ca 10 milioane de oameni au stat langa calculator pe toata durata concertului, dar oricum depaseste de departe tot ce s-a facut pana acum in streamingul live.

Desi este inca departe de marile evenimente de televiziune globale, pune deja televiziunea clasica in situatia presei scrise de acum cativa ani. Pur si simplu nu mai pot sa ignore fenomenul.
Din pacate pentru ei nici cred ca pot face ceva.

In maxim 10 ani (in Romania mai mult sau mai putin), vor aparea alte genuri de emisiuni “TV”, in care auditoriul o sa directioneze live sumarul emisiunii sau chiar vor participa de acasa in calitate de invitati. Vor avea ocazia sa “aplaude” live la poante. Emisiunile nu vor mai depinde de intervalul orar, nu vor mai fi influentate de spatiul limitat de emisie. Vor putea fi pozitionate atunci cand publicul doreste.

CNA-ul va fi inutil. Chiar daca s-ar extinde atributiile pe internet, cum sa poti controla tehnic mii de productii si de nuante de limbaj simultan? Fiecare “post” isi va stabili singur limitele si oamenii vor alege in functie si de aspectul asta. Probabil intr-un timp mai indelungat, pe masura ce se dezmeticesc “Pazitorii” opiniei publice, vor aparea si mijloace de control de genul celor incercate prin legea de inregistare a datelor despre comunicatii electronice. Ele nu vor avea eficienta de acum, dar in contrapondere multitudinea de canale de comunicatie va scadea si miza controlului.

In fine, mi se confirma o idee ca aparitia Internetului va aduce una din cele mai mari schimbari in viata spiritual-culturala a oamenilor de la aparitia scrisului sau ca sa nu fiu atat de dramatic cel putin de la aparitia tiparului. Nu stiu daca toata aceasta schimbare va fi spre bine, dar sunt increzator.

Nota: Ca o mentiune mai tehnica, performanta tehnica a fost asigurata de Akamai, o mare companie de distributie a continutului care lucreaza si cu Yahoo in special la Messenger unde sunt ani buni de cand exista capacitatea de discutii video.