Doua subiecte caracterizeaza vremurile nostre (asta insemnand aici lunile de sfarsit de an 9 ).
Le-am legat pe amandoua in titlu, pentru ca “porcina” este “gripa porcina”, desi ar putea fi intrepretat foarte bine si altfel.

Aceasta gripa devine pe zi ce trece mai serioasa. Mi se pare pe undeva intemeiata ideea ca poate fi o piesa sinistra intr-o logica oculta a organizatiilor secrete. Pare venita ca o manusa in completarea nescrisa a retetei antice de guvernare “Paine si circ”, anume “frica”, un element mult mai important in mixul de stapanire a maselor, mai ales cand painea si circul nu se mai completeaza armonios.

La o analiza mai putin paranoica, iti dai seama ca toate lucrurile astea sunt destul de naturale si au avut o frecventa constanta in istorie, ceea ce pe undeva poate fi mai inspaimantator, pentru ca realizezi ca poate scapa cu adevarat de sub control. Deci, “noi sa fim sanatosi!”.

Cat priveste alegerile, ele par din cu totul alt film. Problemele astea exceptionale (criza, gripa…) par complet rupte de traseul vietii politice aflate teoretic la momentul de maxima agitatie.
Practic, nu se vede decat un joc de turca (ping-pong etc.) in care din cand in cand mai da cate unul cu batul in balta si se joaca de dragul alegerilor cu viata tuturor.

Sunt 4 candidati care au sanse reale in cursa: Basescu, Antonescu, Geoana, Oprescu, pe scurt B.A.G.O. Ordinea nu e departe probabil de rezultatele pe care le vor obtine in primul tur.

Marinarul e intampinat cu englezescul “Long time, no sea”, de cei din marile orase, care l-au sustinut data trecuta. El simte asta si incearca manevre caracteristice, de genul propunerii lui Negoita, pentru contracararea miscarii tactice cu Klaus Johannis. Cred ca merge din greseala in greseala, multe nefortate (ca cea cu gripa de zilele trecute sau incurcarea sectorului 3 cu 4) si va pierde pe mana lui pentru ca ceilalti, desi “baieti buni”, nu au individual forta si mijloacele sa il tranteasca pe blufeur.
Nici data trecuta nu am crezut in el ca presedinte, am votat cu o idee si impotriva unei stari de fapt. Oricum, cu toate antecedentele (scandaluri si tot felul de grosolanii), nu ma asteptam sa fie atat de haotic, lipsit de sens si pe alocuri chiar distructiv.

Revenind la ceilalti, mi-am exprimat deja preferinta pentru o idee si nu neaparat pentru un om. Cred ca ar trebui mai multi dintre candidati sa fie mai concreti, si sa fie drastic penalizati pe lucrurile pe care le asuma punctual. De exemplu, eu il cred pe Antonescu cand promite eliminarea impozitului forfetar si masuri cu adevarat liberale. Si istoricul lui personal e destul de bun, dar va trebui sa confirme potentialul.

De la ceilalti nu am decat imaginea pe care mi-am format-o deja si probabil si daca ar veni cu ceva mai concret in propuneri, ceea ce nu fac, oricum m-as indoi de bunele lor intentii, ca sa nu mai zic de capacitatea de a le pune in practica.

Nu mai e mult pana la alegeri, dar niste informatii care mi-au zburat pe la ureche ma fac sa cred ca sansele lui Antonescu de a deveni presedinte vor creste considerabil in aceasta a doua jumatate de campanie.

[update] Am vazut ca si altii au speculat namingul “Presa in vrema holerei” pe Realitatea (cam sec) sau mai clar “Politica in vrema porcinei” (16 noiembrie). Vazand si dezbaterile din week-end pot sa spun ca am nimerit-o si cu sensul insinuat al titlului si ma apropii si cu predictia din final si voi spune dupa alegeri ce m-a facut sa cred ca Antonescu poate iesi presedinte. Pacat ca am avut numai 200 de cititori la articol.