Am pus titlul articolului imediat dupa alegeri, dar am avut treburi mai bune de facut intre timp decat sa scriu despre politica.

Titlul a pornit de la o poanta care a circulat in zilele de dinainte de alegeri, ceva cu o baba care nu stia cum sa isi scrie mesajul personalizat pe buletinul de vot.
Initial a fost o reactie impulsiva la modul in care au reactionat televiziunile (in special Realitatea) in noaptea alegerilor si convingerea mea ca au fost manarite alegerile. Oricum nu e treaba mea, atata timp cat combatantii au recunoscut rezultatele (mai putin Vadim, dar cand tipi de fiecare data nici cand vei fi furat pe bune nu te mai crede nimeni).

Nu o sa pledez acum pentru unul dintre candidati, opiniile pe care mi le-am exprimat raman valabile. Nu cred ca exista o deosebire atat de mare intre cei doi, decat la nivel de personalitate, dar cum am mai spus asta ar trebui sa conteze cel mai putin. In esenta sunt doua fete ale aceleiasi monede, sau cum sa zic sunt ca si frati (ca tot am vazut un mare sef de masonerie sau ce-o fi fost care ne explica ca important e sa intre cei doi in al doilea tur, nu mai conteaza cine e presedinte). Sunt ok si cu asta.

Ceea ce nu inteleg este tot circul asta si toata aceasta lipsa de respect pentru inteligenta omului mediu ( cum ma consider). O comunicare haotica din toate partile, o isterie generala, o ceata totala a inteligentei.

In primul rand pentru cei care nu au fost la orele de istorie (pentru ca l-am auzit inclusiv pe profesorul de istorie Antonescu abuzand de termen), cand vorbim de moguli ne referim in primul rand la Imperiul mogul , dinastia mogulilor, o dinastie remarcabila care la apogeul ei a construit Taj Mahal . Daca baroni a fost epuizat, cred ca mai exista cuvinte destul de plastice si care sa nu insemne nimic (magraoni, padisahi, sultani, granguri, tai pani, big chief si altele).

In celelalte randuri, sunt toate prostiile de campanie pe care le-am indurat. Nu trebuie sa-mi explice 10 experti o caseta ca sa imi dau seama cine e Basescu. Pentru Antonescu nu a fost buna caseta, desi cu siguranta vine din tabara portocalie de atunci (50% sa fie PDL, 50% PNL), pentru Geoana este buna. Nu trebuia sa se duca de mana in Timisoara opozitia antibasesciana, si sa zgandare o tema falsa lansata de Basescu, dar si sentimentele sincere si inca vii ale unor oameni dintr-o bucata, cum sunt cei din Banat.

Se amesteca anti-comunismul cu anti-rusofilismului. Pe de-o parte, Ceausescu era foarte anti-kgb-ist, dar un comunist convins, pe de alta parte urmasii kgb-ului nu mai au nici o treaba cu comunismul doctrinar, dar pastreaza stilul de abordare a problemelor “robust” ( sa fiu elegant) caracteristic Rusiei. Din punctul asta de vedere, iar se sfideaza inteligenta cu modele prefabricate. Faptul ca Iliescu e mai din topor nu inseamna ca toti partizanii adevarati ai rusilor sunt la fel. E notorie eficienta rusilor in infiltrarea “elitelor intelectuale” inca de pe vreme comunistilor. Ultimul scandal ca pana si nou numita Ministru de Interne a UE ar fi fost agent KGB vine sa intareasca aceata reputatie.

Dar astea sunt fineturi, niste esarfe rosii plimbate de toreadori in fata fiarelor ranite si insetate de sange. Lupta adevarata o da fiecare prin ceea ce face si apararea cea mai buna e bunastarea si stabilitatea. O gloata dezbinata e cel mai usor de dirijat.

Si cand va veti duce la vot va sfatuiesc sa faceti abstractie de campanii si sa incercati sa votati pe baza a tot ceea ce ati vazut in ultimii 5 ani si pe cat va aduceti aminte in ultimii 20 de ani, dar punctual, nu impresii generale.

P.S. Am scris anterior ca am auzit ceva care ma facea sa cred ca lui Antonescu ii cresc sansele simtitor. Auzisem ca Patriciu cumpara Realitatea. Desi a desmintit sunt convins ca a existat un fel de intelegere, dar se pare ca nu era pentru Antonescu. Nu sunt naiv, inteleg ca politica nu se poate desfasura numai in planul subtire inteligibil pentru tot omul, totusi daca esti in situatia sa influentezi viata multor oameni trebuie sa ai buna credinta si un pic de inteligenta.