Mai sunt cateva ore din campania electorala, duminica vor ramane doi candidati pentru ca sigur nu se contureaza un rezultat decisiv din primul tur.

Acum, foarte multi cetateni cu drept de vot se intreaba probabil, ce rost are sa votezi. Se intreaba nu pentru argumentele de tip Mircea Badea (ca “ei” or sa fure oricum, ca votezi pentru unul si te dezamageste sau ca nu poti vota anti), ci pur si simplu din incultura, dintr-o viziune ingusta asupra lumii.

Cei care intradevar in mod constientizat nu se prezinta la vot pot spune ca dau dovada de un spirit civic deosebit si de aceea sunt convins ca sunt foarte rari. Persoane care aloca timp important pentru documentare, care se si consuma interior, dar totusi nu fac mult prea facilul gest de a vota, sunt probabil mai vrednice de a fi numite cetateni decat unii care pur si simplu arunca o stampila ca asa ii spune primarul, un prieten mai destept sau ii place nu stiu ce gluma desantata a vreunui candidat.

Pragul vecin ignorantei de care vorbeam, a celor care nu vor intelege niciodata nimic, este pragul confuziei. Cand vezi un teatru de papusi pe ecrane, cand primesti mesaje contradictorii din spatiul public, cand, desi incerci, nu poti sa distingi diferentele de esenta intre cei pe care trebuie sa-i alegi, esti cumva indreptatit sa nu votezi.
Totusi trebuie sa votezi, pentru ca este o solutie pe o perioada de timp, pentru ca daca nu se poate mai bine, sigur se poate mai rau, pentru ca daca toti te mint trebuie sa-l alegi pe cel care te minte mai putin, pentru ca progresele adevarate se fac cu pasi marunti.

Deci, daca ti se pare ca nu alegi o solutie fezabila, macar alege o solutie frezabila. Imi pare rau pentru actualul presedinte, dar nu se incadreaza, nici fizic, nici din punct de vedere al caracterului. Si daca toti sunt acum impotriva lui, nu inseamna ca oricare e bun sa-i ia locul.

Eu imi exprim inca o data preferinta pentru candidatul liberalilor, pentru ca imi reprezinta cel mai bine ideile politice, dar nici pe el nu l-am vazut suficient in actiune, ceea ce ma pune in situatia alegerii solutiei frezabile, motivele mele sunt totusi mai solide si mai constante decat pot explica aici.

[UPDATE] Un articol foarte bun aici . Ideea e ca prin votul tau modelezi viitorii candidati si actiunile lor. Acum profilul alegatorului roman este barbat peste 50 de ani, 10 clase. Nu conteaza ce face el, pentru asta o sa actioneze si o sa se prezinte mai toti politicienii. Asta hotareste cum se conduce tara, nu conteaza ce nume primeste. Fa freza viitorilor candidati, nu numai a urmatorului presedinte.