Aseara am vazut deja celebrul film Borat (a se citi fara diacritice, desi dupa cum e facut filmul se poate citi si cu diacritice). Sunt probabil printre ultimii care vad filmul, dar ma bucur ca l-am vazut tocmai aseara.
Nu stiu daca cei de la HBO au planificat inainte de ziua alegerilor acest film, dar venind de la ei mi se pare cu atat mai amuzant filmul.

Daca l-as fi vazut in orice alt moment, s-ar fi activat in mine mecanismele de autoaparare de turma nationala. Dar ieri, ieri nu avea cum sa se intample asa ceva, pentru ca deja eram decis sa trec de la statutul de membru al “poporului roman suveran”(atat de clamat) la statutul de etnic roman. Asta insemnand ca mi-am eliminat si barierele mentale idioate ca ar fi bine sa incerc pe cat posibil sa raman in tara si sa fac ceva aici.

Filmul cu siguranta nu a fost facut pentru constiinta romanilor sau a kazahilor sau mai stiu ce alte popoare de lume a treia. El a fost facut sa-i atinga putin pe americani, un fel de autoironie pe psihologie inversa, dar foarte brutal exprimata.

Totusi pentru mine potrivirile cu maretul conducator din sfarsit, imnul presupus al tarii de origine a lui Borat atat de specific gandirii pseudopatriotice romanesti, nivelul de civilizatie caricaturizat, toate celelalte elemente desenate intr-o tusa foarte groasa mi s-au parut mult mai amuzante tocmai pentru ca mi s-au parut reale.

Cred ca noi trebuia sa radem de doua ori mai tare decat americanii pentru ca intelegem si glumele facute la adresa lor si la adresa noastra si pentru ca la noi sunt aruncate direct in fata si nu prin recul ca la ceilalti.

Apropo si de alegerea filmului de catre HBO si faptul ca actorul e evreu, mi s-au parut foarte amuzante si glumele cu evrei. Si nu pentru ca noi astia din lumea a treia, am avea sau nu o viziune paranoica despre evrei, ci pentru ca prin recul loveste tocmai in paranoia specifica evreilor despre modul in care ii vad si ii persecuta ceilalti.

Apropo de asta ma astept de la marele conducator ca dupa ce termina cu mogulii, cu sistemul, cu comunistii sa mearga mai in urma in istorie si sa se ia si de evrei, pentru ca, nu-i asa?, si ei au bani si pana la urma au inventat si adus comunismul la noi. Probabil acum pare o mare trasnaie, dar la felul in care se schimba lucrurile pe mapamond in timpurile astea cine poate sti?
Deocamdata eu ca si etnic roman deja ma simt persecutat de dictatura prostiei indiferent de cine ii poarta acum stindardul.

P.S. A nu se intelege ca am ceva cu Basescu, tot respectul pentru el ca intelege foarte bine psihologia turmei si o exploateaza in interesul propriu cu o mare inteligenta primara. Daca am fi toti atat de abili si curajosi am fi mult mai departe. Din pacate “poporul” in marea lui majoritate astepta cu gura cascata sa vina cineva sa ii rezolve toate problemele, ori ca e Basescu ori ca e Johannis sau mai stiu eu cine. Probabil cei care au iesit in plus la alegerile astea au votat ca sa nu fie mai rau nu din convingerea ca cineva le va face bine.

Articole care au legatura cu cel curent: http://www.antena3.ro/stiri/bizar/ahmadinejad-sua-blocheaza-revenirea-mantuitorului-omenirii-mahdi_86864.html