Archive for February, 2010

Google si razboiul electronic

O stire foarte interesanta (de aici) vine sa mai deschida ochii, chiar si pentru cei mai naivi, in ce priveste Google si as completa eu si alte instrumente ale noii ere a internetului cum ar fi Twitter si Facebook. Este vorba mai exact de un parteneriat intre Google si NSA, explicat mai pe larg aici de un “oficios” de pe la ei.

Ca si simplu cetatean ma lasa deocamdata rece, nu e nimic nou. Cine isi inchipuia ca internetul e un domeniu abstract dintr-o alta lume (“mai buna”) e cel putin naiv. Am vazut chiar si pe la noi diverse persoane mai mult sau mai putin interesate, care in diverse situatii incercau sa ne explice cum anumite surse din internet, ne pot oferi informatii mai corecte si impartiale, decat “televiziunile” si “trusturile mogulilor”. Internetul a fost bun numai pentru diversitatea surselor de informare, el e numai un mediu, care, pe masura ce a crescut, a capatat o miza mai importanta pentru cei preocupati de “cele lumesti”.

Ingrijorarea mea este legata de tendinta. O stire nu foarte veche, care a ridicat sperancene si printre cei mai mari sustinatorii ai “felului american” (the american way, cum ar fi), spunea de investitii imense in domeniu facute de aceleasi institutii atotstiutoare.

Din pacate se pare ca marele licurici a cam obosit si sub presiunea dragonilor, ursilor si alte lighioane, renunta la formalitati si aparente. Tot felul de restrictii, controale, dusmani peste tot, America nu prea mai crede in ea insasi si din pacate exporta neincrederea si altora.